Mat Kilau (2022) Telefilem Pencuri Movie Full Video

Mat Kilau (2022) Telefilem Pencuri Movie Full Video

Mat Kilau (2022) Telefilem Pencuri Movie Full Video, Pencuri Movie Mat Kilau (2022) Movie Live 2022 Malaysia Online Terkini Video By Layanjer & Layanon9 Mat Kilau 2022 Malaysia Live Free

Menelan belanja RM8 juta, Mat Kilau menjalani penggambaran selama 100 hari dengan sebahagiannya dijalankan di Perak dan beberapa lokasi lain termasuk Pahang, Melaka dan Selangor.
Filem Mat Kilau akan menemui penonton di 90 pawagam seluruh negara bermula 23 Jun depan.

Mat Kilau

Tarikh Tayangan: 23 Jun 2022
Skrip Asal: Sharuddin Dali
Pengarah Seni: Mukhsalmina Ismail
Pengarah Fotografi: Rahimi Maidin Azami Alias
Pengarah: Syamsul Yusof
Produksi: Studio Kembara

Sinopsis Mat Kilau

Mengisahkan seorang pahlawan Melayu Mat Kilau bersama ayahandanya Tok Gajah dan sahabat-sahabatnya, bangkit menentang penjajahan British.
Mat Kilau dibikin dalam suasana tahun 1892 sewaktu pihak kolonial British telah menduduki tanah-tanah di Pahang. British mengaut hasil bumi Pahang milik orang-orang Melayu dan mencampuri urusan adat dan agama orang-orang Melayu.Tidak membiarkan kebiadaban British di bumi Pahang berleluasa, Mat Kilau, Tok Gajah dan sahabat-sahabatnya bangkit menentang British.Kebijaksanaan Mat Kilau dan Tok Gajah merancang penentangan telah menyebabkan pihak British mengalami tekanan dan kerugian sehingga berlakunya pertempuran yang sengit.

One comment

  1. I’m so in love with this. You did a great job!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *